Føllsesongen er her - tips fra veterinæren

Hopper med føll.

Våren er her, og det er føllsesong. Agria gir deg råd og tips som er gode og ha både før og etter føllingen. 

Å overvåke føllingen har blitt mer og mer vanlig, og det med god grunn. Når det blir komplikasjoner rundt en følling, er det ofte fordi hoppen har vært alene og ikke fått hjelp i tide.

Et overvåkningskamera har derfor blitt mange oppdretteres beste venn i de siste ukene før følling.

– Overvåkning av hoppen som skal følle er alfa omega. I de aller fleste tilfeller fikser hoppen føllingen helt på egenhånd, og det beste er at hoppeeieren ikke forstyrrer den naturlige prosessen for mye. Men om det blir komplikasjoner under forløsningen er det veldig viktig å kunne gripe inn for å redde føllet, og også i noen tilfeller hoppen, sier hesteveterinær Karl-Henrik Heimdahl.

Forsikre hoppe og føll

Agrias Foster- og føllforsikring gir også trygghet om noe skulle gå galt under drektigheten eller føllingen. Forsikringen kan tegens fra det 40. drektighetsdøgnet fram til 30 dager før antatt følling. Den kan erstatte veterinærkostnader opp til 100.000  kr. Man kan også få erstatning for bedekningskostnader.

 Agria tilbyr markedetets beste føllbeskyttelse, en forsikring som beskytter både hoppe og føll. Føllet er utsatt for mange risikoer den første tiden. Har du komplett forsikring trenger du aldri bekymre deg over om du har råd til å gi føllet ditt den beste behandlinger, sier Steffan Fur i Agria.

Forsikringen gjelder til føllet er 30 dager gammelt, men så snart føllet er født, kan du tegne en individuell forsikring for best mulig beskyttelse.

Karl-Henrik Heimdahls tips før følling og til føllets første tid:

  • Vær oppmerksom på signalene hoppen viser før følling. Det kan være slappere muskulatur og løsere bekkenligamenter, forlenging av vulva, og vokspropper på juret.
  • Sørg for en føllovervåkning som fungerer
  • Ikke forstyrr hoppen unødig under fødselen
  • Vær forberedt på å gripe inn om noe går galt
  • La føllet og hoppen bli liggende med navlestrengen intakt så lenge som mulig etter fødselen. Den brytes som regel av seg selv når hoppen eller føllet reiser seg
  • Det er svært viktig at føllet får i seg råmelk i tide. Pass på at føllet finner fram til juret og begynner å drikke. Som regel klarer føllet det i løpet av 1-3 timer, men går det lenger tid kan det hende man må hjelpe til
  • Se til at føllet får kvittet seg med den første avføringen, tarmbeket. Dette er en svart, seig avføring som har samlet seg i tarmen under fostertiden, og den kan noen ganger føre til forstoppelse og kolikk. Når tarmbeket er ute, blir avføringen lysere og får en mykere konsistens
  • Sjekk også at føllet får tisset ordentlig

 

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer