Hesteveterinær Karl-Henrik Heimdahl har god erfaring med følling, og har noen gode råd til deg som skal gjennom en føllingprosess.

Tiden før føllingen

Å overvåke føllingen har blitt mer og mer vanlig, og det av god grunn. Når det blir komplikasjoner rundt en følling er det ofte på grunn av at hoppen har vært alene og ikke fått hjelp i tide. Et overvåkningskamera har derfor blitt mange oppdretteres beste venn i de siste ukene før følling.

– Overvåkning av hoppen som skal følle er alfa omega. I de aller fleste tilfeller fikser hoppen føllingen helt på egenhånd, og det beste er at hoppeeieren ikke forstyrrer den naturlige prosessen for mye. Men om det blir komplikasjoner under forløsningen er det veldig viktig å kunne gripe inn for å redde føllet, i noen tilfeller også hoppen, sier Karl-Henrik.

Han sier videre at man bør være oppmerksom på signalene hoppen viser før følling.

– Det kan være slappere muskulatur og løsere bekkenligamenter, forlenging av vulva og vokspropper på juret. 

Underveis og tiden i etterkant

Karl-Henrik presiserer at man ikke skal forstyrre hoppen unødig under fødselen, men samtidig være forberedt på å gripe inn om noe går galt. Når føllet er ute, er det viktig å la føllet og hoppen bli liggende med navlestrengen intakt så lenge som mulig etter fødselen. Den brytes som regel av seg selv når hoppen eller føllet reiser seg.

– Deretter er det svært viktig at føllet får i seg råmelk i tide. Pass på at føllet finner fram til juret og begynner å drikke. Som regel klarer føllet det i løpet av 1-3 timer, men går det lenger tid kan det hende man må hjelpe til. Se også til at føllet får kvittet seg med den første avføringen. Dette er en svart, seig avføring som har samlet seg i tarmen under fostertiden, og den kan noen ganger føre til forstoppelse og kolikk. Når tarmbeket er ute, blir avføringen lysere og får en mykere konsistens. Se også til at føllet får tisset ordentlig.

En god trygghet for hoppen og føllet

Vi tilbyr forsikring Agria Foster- og føllforsikring som er en god trygghet om noe skulle gå galt under drektigheten eller føllingen. Føllet er utsatt for flere risikoer den første tiden. Har du komplett forsikring trenger du ikke å bekymre deg over om du har råd til å gi føllet ditt den beste behandlinger. Forsikringen kan kjøpes fra og med dag 40. i drektigheten til hoppa, og frem til 30 dager før følling. Forsikringen gjelder frem til føllet er 30 dager gammelt. Forsikringen gir erstatning for kostnader ved:

  • opptil 100 000 kroner i undersøkelse og behandling av føllet
  • kasting av føll / dødfødt føll
  • uteblitt foster etter bevist drektighet
  • føll som dør eller må avlives innen 30 dager etter fødsel