Sykdommen covid-19 som spres gjennom koronavirus (coronavirus, også kalt "Sars-CoV-2") er i all hovedsak en sykdom mellom mennesker, ikke dyr. Her får du noen svar på vanlige spørsmål blant dyreeiere, hentet fra Veterinærinstituttet. 

Kan dyret mitt bli smittet og syk av koronaviruset?

Nei, det er ikke dokumentert at dyrene våre smittes av koronaviruset eller kan smitte oss mennesker. Til tross for at viruset mest sannsynlig oppstod hos dyr har sykdommen blitt et folkehelseproblem. Veterinærinstituttet overvåker internasjonal forskning og utvikling, og kommer råd hvis situasjonen skulle endre seg.

Jeg har fått påvist koronavirus. Bør jeg unngå kontakt med dyret mitt?

Du kan være sammen med kjæledyret ditt, men Veterinærinstituttet anbefaler at du er nøye med hygiene og vasker hendene før og etter du har vært i kontakt med dyret. Unngå også å sove i samme seng og nærkontakt med dyrets snute og munn. La ikke dyret slikke deg i ansiktet.

Kan jeg gå turer med hunden min?

Ja, du kan lufte hunden mens du er i karantene såfremt du følger Folkehelseinstituttets råd. Er du for dårlig til å gå tur er det viktig at du får noen til å lufte hunden din. Hunder trenger minimum tre turer om dagen.

Kan dyr være smittebærere?

Viruset smitter hovedsakelig fra menneske til menneske, men Veterinærinstituttet utelukker ikke dyr kan ha viruspartikler i pels, hud og slimhinner i en periode etter å ha hatt kontakt med et smittet menneske. Derfor anbefales det å vaske hendene godt etter ha vært i kontakt med dyr.

Viktig!

Hold deg oppdatert på den nyeste informasjonen rundt koronaviruset og smitte hos Folkehelseinstituttet:

https://www.fhi.no/

Kilde: Veterinærinstituttet