Diabetes innebærer at kattens bukspyttkjertel ikke produserer tilstrekkelig mye insulin, alternativt at insulin dannes, men at kroppens celler ikke er følsomme for dette insulinet. Insulin er livsviktig for at blodsukkeret i kroppen ikke skal stige og for at cellene i kroppen skal få tilgang til energi.

Tørst, trøtt og mager

De klassiske symptomene på diabetes er at katten blir mer tørst, tisser mer og at vekten reduseres til tross for at appetitten øker.

Ettersom sukkeret som kroppen normalt bruker som drivstoff tisses ut blir katten trøtt og slapp. Kroppen begynner da å bryte ned fett og protein for å få energi, noe som fører til at katten blir tynn og mister muskler.

Les også: Forbered katten på veterinærbesøket

Overvektige og eldre katter rammes oftere

Ettersom symptomene nevnt ovenfor også kan være varselsignaler på andre sykdommer enn diabetes er det viktig å ta med katten til veterinær. Veterinæren kan stille korrekt diagnose gjennom blod- og urinprøver. Hvis ikke behandling settes inn i tide kan katten dø av diabeteskoma.

Ofte er det eldre til middelaldrende katter som får diabetes. Den typiske diabetespasienten hos veterinæren er en overvektig kastrert hannkatt.

Rutiner livsviktig for diabeteskatten

De fleste katter kan ha behov for behandling med insulininjeksjoner. Disse injeksjonene skal normalt gis en eller to ganger daglig for å holde blodsukkerverdiene jevne.

Eieren må også holde kontroll på blodsukkernivået gjennom regelmessige blodprøver.

Det er viktig å gi insulinet til samme tid hver dag. Det gjør det vanskelig å la en diabeteskatt være ute, men med noen katter kan det likevel fungere.

Å behandle diabetes krever med andre ord en hel del av dyreeieren. Bortsett fra å lære seg å gi katten sprøyter skal også måltidene helst være regelmessige, ettersom insulindosen da blir enklere å regne ut.

Iblant kan katter klare seg med tablettbehandling. For at tablettbehandling skal fungere kreves det likevel at det finnes en viss insulinproduksjon igjen i bukspyttkjertelen samt at det er mulig å få i katten tabletter.

Riktig fôr er viktig

En viktig del i behandlingen av kattens diabetes er å gi den et korrekt fôr. Det finnes spesielle diabetesfôr som man kan få kjøpt hos veterinær. Diabetesfôr inneholder mye protein og lite karbohydrater og vil derfor hjelpe katten til å holde et mer stabilt blodsukker.

Katter kan faktisk bli friske/symptomfrie fra diabetes etter behandling. Dette kan skje dersom katten har fått diabetes på grunn av overvektproblemer, feilaktig kost eller bakenforliggende sykdom som pankreatitt eller en autoimmun sykdom. 

Når den bakenforliggende tilstanden rettes opp, kan kattens behov for tilskudd av insulin opphøre. Det vil likevel være nødvendig at katten holdes normal slank og står på et tilpasset fôr resten av livet.