Det er viktig at katter får brukt hodet og aktivisert seg, spesielt hvis du har en innekatt. En katt som ikke får stimuli kan bli frustrert og stresset. Daglig lek og aktivisering av katten gir økt selvtillit, mestringsevne og nysgjerrighet. En aktiv og stimulert katt er rett og slett en lykkeligere katt! 

Alder og rase ingen hindring

En av våre ansatte i Agria Dyreforsikring, Ida, har tre katter av typen devon rex. Til tross for at dette er ekstra sosiale katter er hvilken type katt man har ingen hindring for hva man kan lære dem. Ida har drevet med triks og aktivisering med kattene sine i flere år. 

Les også: Eldre katter har spesielle behov

– Den ene katten min var to år da han startet å lære triks. Katter elsker å bli utfordret og belønnet med noe godt. Husk å gi masse ros og godis underveis, sier Ida. 

Hun anbefaler å trene maksimalt fem minutter av gangen.

– Det viktigste er alltid å trene på kattens premisser. Hvis katten går vekk er økten ferdig. Tren 5 minutter av gangen og husk at det bare skal være gøy og positivt ladet stemning.

5 tips til aktiviteter:

  1. Lær katten nye triks
    Først og fremst skal du ikke undervurdere katter! Katten kan lære seg så mangt, men husk å starte i det små og trene gradvis. Finn frem kattens favorittgodis. Det enkleste å begynne med er "sitt". Hold godbiten i hånden over hodet til katten mens du står oppreist og si "sitt" én gang. Ros og gi godbit med en gang katten setter seg. Etter hvert kan du avansere med "bli", "kom", ”hilse”, ”gi labb”, "sitte bamse" eller gå rundt seg selv.

  2. Agility 
    Javisst er agility fullt mulig med pus! Det enkleste er å starte med å hoppe gjennom en ring. Med en godbit på andre siden oppmuntrer du til å hoppe gjennom ringen. En annen agilityøvelse er å sette opp noen hindre i form av en liten slalomløype i stuen. Alternativt kan du bruke beina dine som "slalomhinder" eller armen din som hinder til å hoppe over.
  3. IQ-leke
    Det finnes flere IQ-leker på markedet for katter der katten som oftest må utføre en handling for å finne en godbit. Husk å legge vekk leken etter at katten har knekt koden, på den måten forblir leken spennende til neste gang.
  4. Fløyte
    Ida har lært kattene sine å gjenkjenne lyden av en hundefløyte. Dette er en utmerket metode å kalle inn kattene sine på. I starten kan du blåse i fløyten og gi godbit samtidig, og etterhvert kan du blåse og gi godbit når de kommer. 

  5. Leke gjemsel
    Hvorfor ikke leke gjemsel? Få et familiemedlem til å holde igjen pus og gjem deg på et lurt sted. Bruk gjerne fløyta for å kalle inn eller en gjenkjennelig lyd. Gi godbit når pusen finner deg. Dette er en super måte for katten å bruke sansene sine på.

Masse lykke til og ha det gøy!