Hvis hunden din klør seg i eller rundt munnen uten at det finnes symptomer på ytre hudsykdommer eller øresykdom, kan dette være et tegn på smerter i munnen og bør følges opp.

Tygger og svelger

Ved smerte eller ubehag fra munnen kan dyret også gnikke kjevene mot gulv eller møbler. Av og til kan du se at hunden eller katten tygger ”tomt” eller utfører svelgebevegelser. Det kan også være tegn på fremmedlegemer i luftrøret, men er ofte mer forenelig med ubehag fra munnhulen.

Les også: Venn hunden til å børste tennene

Endret oppførsel

Av og til kan dyr med smerter fra munnen endre oppførsel. Noen kan bli mer slitne og bli lettere irriterte enn tidligere. De kan vegre seg for å bli tatt på og klappet på hode og i ansiktet. Økt spyttsekresjon og sikling er også et tegn på at munnhulen bør undersøkes. Om hunden kun tygger på en side, kan dette være et tegn på at noe foregår på motsatt side.

Hold utkikk etter blodblandet spytt

Visse hunderaser kan normalt sikle mye. Spyttet skal i normaltilfellene være klart og nærmest vannlignende i konsistensen. Blodtilblandet spytt tyder på skader i munnslimhinnen og kan forekomme ved tann- eller tannkjøttskade, kraftig betennelse, tumorer eller koaguleringsdefekter.

Vanskelig å gape

Akutte vanskeligheter med å åpne munnen kan tyde på skade i kjeveledd, smerter i munnhulen eller frakturer i underkjeven. Hvis hunden ikke kan lukke munnen, kan det være at et fremmedlegeme har satt seg fast i munnen, men det kan også skje ved andre lidelser i munn og bør undersøkes av veterinær.

Ta en titt i hundens munn

Det er smart å gjøre hunden vant til å bli kikket i munnen. Dette gjør at du som eier kan følge litt med på hva som skjer inne i hundens munn, og lettere kan se når noe har endret seg. Mange hunder går med tannproblemer uten å vise tydelige symptomer. Det å kunne se etter rødheter, hevelser, sår, skadede tenner eller misfarging kan gjøre at man oppdager tannsykdom tidligere.