Lusen er vanligst på høsten og viteren. De lever hele sitt liv på hunden og smitten overføres mellom hunder. Hundens lus er artsspesifikk, det vil si at den kun kan overleve og formere seg på hunder. Hundens lus kan ikke smitte til oss mennesker.

Kan man se lusen?

Når hunden har mange lus kan man se disse krype rundt i pelsen. Ved mer normal forekomst kan det være vanskelig å oppdage.

Eggene kan også være vanskelig å finne. De sitter som små hvite glinsende ”bobler” som er fastklistret på hårstråene. Ved hjelp av et forstørrelsesglass kan man oppdage dem ved å sjekke gjennom pelsen. Det tomme egget blir sittende igjen på hårstrået når lusen er klekket ut.

Les også: Kløende hund kan ha reveskabb

Behandling av lus

Heldigvis er det lett å bli kvitt lus. Det finnes flere, meget skånsomme spot on preparater som f.eks. Exspot og Frontline for hunder. Ulike flåttmiddel forhindrer ganske effektivt at hunder smittes av lus.

Det kan være lurt å bade hunden med en mild sjampo 2-3 dager før man setter på spot-on preparatet på hunden, ettersom hunden helst ikke skal bades i perioden etter at denne er påført.

Dersom du har flere hunder er sannsynligvis alle smittet om en hund får påvist lus. Man bør derfor behandle alle hundene samtidig for å hindre at de smitter hverandre på nytt.

Om du oppdager at hunden din har lus, skal du gjøre følgende:

  • Inspiser pelsen nøye
  • Kontakt veterinæren din
  • Bad hunden med en mild sjampo 2-3 dager før du setter på spot-on preparatet slik veterinæren har fortalt deg
  • Bruk anbefalt mengde av spot-on preparatet.
  • Har du flere hunder skal de også behandles
Exspot og Frontline er reseptbelagt. og man må til veterinær for å få resept. Har du også katter hjemme skal du være forsiktig med å bruke Exspot på hunden. Exspot er nemlig giftig for katt. Katten kan få i seg preparatet om de omgås hunden som er behandlet.