Visst er valpene både deilige og helt vidunderlig vesener, men de vokser opp fort og tenk å bli sittende igjen med flere små usolgte pirayaer som både tisser og bæsjer på teppene og som ikke nøler med å spise et stort hull i den kostbare skinnsofaen.

Å være oppdretter er dessuten forbundet med et stort ansvar både mot tispen, valpene og ikke minst valpekjøperne! Det koster penger å være oppdretter og er uhellet ute får man kanskje ikke igjen det man legger ut for et kull. Likevel ser mange på det som vel verdt alt arbeidet.

En bra oppdretter har erfaring

Mange tror at om de har en tispe er det bare å sette i gang. Finne en hannhund, la de parre seg og så bare vente på at valpene kommer ut! Men å være en seriøs oppdretter handler om så mye mer.

Det finns mange unike historier om hvordan oppdrettere startet med hunder og senere også oppdrett. Det finnes ingen regler om hvordan det må være eller hvor lang erfaring man skal ha når man har sitt første kull. Helt klart er det i midlertid, at du gjør deg selv en stor tjeneste om du har noen års erfaring med hunder før du starter med oppdrett.

Lær deg rasen

Om du har bestemt deg for å ha et kull med valper bør du starte med å lære deg så mye som mulig om den rasen du har valgt. Du bør også tenke over hva du vil tilføre rasen ved å sette et kull med valper til verden.

Skaff deg en mentor

Forhåpentligvis har du en erfaren oppdretter å vende deg til for råd. Kanskje den personen som har oppdrettet tispen din kan fungere som mentor for deg. Over tid kommer du sikkert til å lure på mange saker og da er det viktig å ha noen du stoler på som kan hjelpe deg med alt mulig som har med rasen og oppdrett å gjøre.

Finne valpekjøpere

Å vite på forhånd at det finnes interesse for de valpene du oppdretter er en nødvendighet, både for din og valpenes skyld! Tenk om tispen din nedkommer med syv eller flere valper som kanskje ikke er lett å selge, særlig med tanke på at det er ditt første kull.

Å ha flere seks mnd gamle valper hjemme er ingen drøm, verken for deg eller valpene. Du får, i en slik situasjon, regne med at både det ene og det andre blir tygget i stykker av ville små krabater og valpene kan umulig få den stimulien og sosialiseringen som de trenger. Har du dessuten flere valper kan det være vanskelig å trene de til å bli renslige.

Som oppdretter vil du se til at dine valper kommer til et bra hjem og da har man lov å være kresen blant valpespekulantene. Det er skjelden lurt å prøve å bli kjapt kvitt valpene og selge til første og beste person som svarer på annonsen. Ta deg tid til å bli kjent med de som virkelig er interesserte!

Krav fra raseklubben

Før du tenker på å parre tispen din må hun evalueres. Din raseklubb har kanskje visse helsekrav på avlsdyrene utover NKK’s generelle regler. Disse reglene er du som oppdretter ansvarlig for både å kunne og å overholde. Eksempel på tester som kan være et krav er for eksempel øyenlysing, hofte- og albueleddsrøntgen eller thyroidprøver.

Mange raseklubber har ulike krav for at et valpekull skal kunne videreformidles og Norsk Kennel Klub har visse krav for at man skal få registrere valpekullet. Dette bør man sette seg grundig inn i før parringen og se til at både hannhunden og tispen oppfyller de satte kravene. En del raseklubber har et avlsråd som du kan henvende deg til for å få hjelp med hva som kreves av foreldredyrene.

Tenk på mentaliteten

Selvsagt skal tispens mentalitet også bedømmes. Har du en brukshund bør den mentaltestes (et krav innen en del raser) men det viktigste er at tispen din er en godt fungerende hund som kan omgås folk uten å være aggressiv eller redd. Men det er også viktig å vite hva som er rasetypisk temperament. Avl handler jo om å bevare en rase, men samtidig forbedre detaljer forrent med rasestandarden

Få en eksteriørbedømmelse

Du bør også få hjelp til en uttalelse på hvorvidt tispen din tilsvarer standardens beskrivelse av rasen. Det aller beste er å få en bedømmelse på tispen ved en utstilling. En erfaren oppdretter innen rasen kan sikkert hjelpe deg med hva som er gode og dårlige kvaliteter på tispen din.