Den ufruktbare perioden som kalles anøstrus varer normalt i gjennomsnitt ca. 4–5 måneder (2–8 måneder). Når denne fasen er over settes det i gang frigjøring av hormoner (FSH og LH) fra hypofysen. Disse hormonene fremmer veksten av folliklene i eggstokkene. Folliklene vil så starte å produsere hormonet østrogen. Det er denne stigningen i østrogen som får tispa til å gå over i det vi kaller forbrunst. I brunsten får vi en endring fra østrogen til progesteron. Progesteron-nivået begynner å stige før eggløsningen, og vil stige raskere i tiden etter. Eggløsningen skjer normalt ca. 48 timer etter LH-toppen. Deretter går det ca. 48–72 timer før egget er modent og klar til å befruktes. Egget lever kun noen få timer etter at det er ferdig modnet. Tispa vil så fortsette å produsere progesteron uavhengig av om hun blir drektig eller ikke.

Les også: Normalt drektighetsforløp hos hund

Forbrunst (proøstrus) 

Varighet 3–20 dager, i snitt ca.10 dager. Tispas vulva vil svulme opp og bli hard og hun får blodig utflod. Mot slutten av denne perioden vil tispas interesse for hannhunder øke. Hun vil ofte markere seg mer, tisser ofte, blir urolig og rastløs. Det er ikke uvanlig at tispa slutter å høre etter eller blir mer “valpete” i denne perioden.

Brunst (østrus) 

Varighet 1–10 dager, i snitt 9 dager. Dette er tiden da tispa står for hannhunden. Utfloden blir lysere, ofte stråfarget, og vulva blir mykere og blekere. Hun blir mer passiv i leken. Halerefleksen er som oftest til stede i denne perioden og er et tydelig tegn. Halerefleksen gjør at tispa legger halen til siden ved berøring av bakbein og bakre del av rygg.

Etterbrunst (metøstrus)

Varighet 2–4 dager. Utfloden er mørkt blod som ofte kan lukte litt. Det kan også være hvitaktig sekret i utfloden. Vulva er mindre, slappere og skrukkete. Tispa kan være mer humørsyk.

Tidspunktet for paring

På grunn av lang levetid på hannhunders spermier kan paring i alle tre perioder gi resultater, men det anbefales å pare tispa i tidsrommet 2–4 dager etter at tispa står for hannhund.

Det er også mulig for veterinær og ta utstryk fra tispas skjede for å si noe om hvor hun er i syklus.

En progesterontest kan også være med på å si når eggløsningen mest sannsynlig vil skje. Vi sier at optimalt parringstidspunkt er når progesteron-nivået er mellom 15–60 nmol/l. Optimalt tidspunkt er noe tidligere ved naturlig paring enn ved sædoverføring.