Kjenn hesten din godt

Følg nøye med hver dag på hestens normale oppførsel. Pleier den å komme ivrig ut om morgenen? Hvor mye pleier den å drikke daglig? Spiser den opp maten sin hver dag? Hvor mye avføring har den? Hvor ofte ruller den seg? Pleier den å sove noen timer på dagen?

Ved at du kjenner hesten din godt og hva som er normal oppførsel, kan du lettere fange opp hvis noe har endret seg eller om den er i ferd med å bli syk.

Dager som er annerledes

Sportshester som trenes aktivt har noen dager innimellom med hardere trening. Ofte må de også transporteres til for eksempel stevner. Ved slike situasjoner er det viktig å tenke på at hesten får i seg ekstra vann. Vær på vakt dersom hesten begynner å oppføre seg annerledes enn den pleier.

Vann

Sørg for at hesten alltid har fri tilgang på rent drikkevann. En voksen hest av normal størrelse bør drikke minst 30 liter vann per dag. Hvis det er varmt eller hvis hesten trenes, trenger den sannsynligvis å drikke mye mer. I noen tilfeller kanskje dobbelt så mye.

Hesten drikker mest fra store flater. Det kan derfor være lurt å tenke på at den bør ha tilgang til en vannbøtte, selv om det også er en drikkeautomat i boksen.

Utendørs er det viktig at hesten har mulighet til å drikke, uansett om det er varmt eller kaldt vær. Spesielt ved frost om vinteren kan det være utfordrende da vannet ofte fryser ute. Vurder derfor om du skal skaffe deg en vannbøtte som holder vannet tint selv om det er minusgrader ute. Eller kanskje hesten skal få komme inn tidligere og få vann inne?

Fôr

Det viktigste en hest spiser er grovfor, altså høy/høysilage. God kvalitet og næringsverdi på høyet, tilpasset den enkelte hest, er viktig. En høyanalyse gir deg informasjon om høyets energi- og næringsinnhold, og er god hjelp når du skal beregne mengde grovfôr til den enkelte hest.

De fleste hester bør også få vitamin- og mineraltilskudd. Hvis dette gis sammen med et godt høy klarer de fleste hester seg på det, men noen hester behøver også kraftfôr i tillegg.

Sett opp en god fôrplan basert på hva akkurat din hest behøver, og planlegg fôrskifter slik at det blir en gradvis overgang på flere dager.

Rutine

Sørg for å ha gode rutiner i hverdagen. Dette innebærer rutiner på alt fra stell, pleie, tider for luftegård, plan for fôring, systematisk trening og ikke minst for restitusjon.

Andre gode rutiner for å forebygge sykdom, er blant annet jevnlig sjekk av munn, tannbehandling og behandling mot innvollsparasitter.

Lær deg hestens normale parametere

Tar du en daglig inspeksjon av hesten din? Det er lurt å jevnlig sjekke blant annet puls, pustefrekvens og slimhinner. Når du lærer deg hva de normale parameterne på din hest er, blir det lettere å raskt legge merke til om noe ikke stemmer.

  • Hesten temperatur kan si noe om den er nedkjølt, som for eksempel ved sjokktilstander, eller om den har feber. Temperatur høyere enn 38, 5 grader regnes som feber på en hest.
  • Økt pustefrekvens kan skyldes for eksempel skade eller smerte.
  • Fargen og fuktigheten på slimhinner i tannkjøttet ved fortennene, kan også gi viktig informasjon. Normal farge på slimhinner er blank, lysrosa og de skal helst være fuktige.