Er ditt mål å starte konkurranser?

I boken ”Simple steps to Riding Success” forteller Liz Morrison hvordan man kan bruke Neuro Linguistic Programming (NLP) og idrettspsykologi for å forbedre sin ridning og nå sine mål. NLP er en teori om hvordan hjernen og nevrologien arbeider sammen for å skape en atferd.

Det første steget i Liz Morrisons teori er å finne ut hva man vil. Hva er egentlig drømmen din? Er det å ri Grand Prix sprang eller å kjøpe en turhest? Kanskje du vil bli ridelærer eller få deg en egen stall? Ikke bli fristet til å tro at mål som andre har satt for deg er dine egne. Treneren din kan ikke vite hva du vil innerst inne, og derfor kan ikke han eller hun sette opp dine mål!

Det er ekstremt viktig at du virkelig vil oppnå målet. Først da er det motiverende for din ridning. Tenk deg at du ser tilbake på ditt liv fra et tidspunkt 10 år framover i tid. Hva har du oppnådd? Er drømmen din fremdeles viktig for deg da?

Vil du ha egen hest eller ri på andres?

Neste spørsmål du bør stille deg er hvordan målet henger sammen med resten av ditt liv. Er hestedrømmene dine i det hele tatt forenelig med andre drømmer du har om karriere, familie og så videre? Det kan du finne ut gjennom en enkel øvelse:

Ta fram et ark og del det opp i fire deler. En del får teksten «hester», en annen «hjem, familie og venner», den tredje «jobb og økonomi» og til slutt «personlig utvikling». Skriv opp de målene du har for hver og en av de fire delene av livet ditt. Øvelsen går ut på å finne en balanse mellom dine forskjellige mål.

Kanskje fungerer ikke målene sammen i det hele tatt? Det går ikke å skrive «heltidsrytter» i hesteruten, «masse tid til familien» i familieruten og «rik» under økonomi. Disse målene er ikke realistisk å kombinere - heltidsrytter er en utviklende jobb, men man jobber mye og tjener ikke spesielt bra.

Å få ditt livs puslespill til å passe sammen

Kanskje du kommer fram til at du ikke prioriterer de hesterelaterte målene høyest i livet ditt. Om karrieren og familien kjennes viktigere ut, så er ikke det noe å skamme seg over. Men i så fall bør du kanskje, for din egen skyld, senke kravene litt. Du blir kanskje ikke Grand Prix rytter, men likevel en lykkelig rytter på middels konkurransenivå med en fungerende karriere og et bra familieliv!

Eller kanskje målet om å bli heltidsrytter kjennes viktigere ut enn de andre drømmene i ditt liv. I så fall kan du behøve å justere dine mål og drømmer om å danne familie og økonomi slik at de passer til hestedrømmene dine.

Ved å tenke igjennom livet ditt så får du sett om dine mål er realistiske, og om du virkelig VIL oppnå dem og synes at de er verdt alle andre oppofringer.
Du slipper å se tilbake på ditt liv om ti år å tenke «jeg har ikke oppnådd alt jeg ville», men kan i stedet si «jeg prioriterte min familie i stedet for å konkurrere på heltid. Og det er jeg stolt over».

Bare du har svarene

Når du har definert et mål som du tror på er neste steg å skrive ned svar på noen spørsmål om målet ditt:

1. Hva vil du konkret skal skje?

Dette er et nøkkelspørsmål som man altfor sjeldent stiller seg. Ofte har man vage mål slik som «jeg vil bli en bedre rytter». Slike mål er for diffuse for å virkelig hjelpe deg til målrettet satsning. Svar positivt, det vil si svar på hva du vil, ikke på hva du ikke vil. Ikke si «jeg vil ikke være redd når jeg rir på tur» men «jeg vil kunne nyte å ri på tur».

Du skriver vel aldri en handleliste med hva IKKE skal kjøpe når du drar til butikken, eller hva?

2. Hvis du kunne oppnå ditt mål, tar du sjansen?

Legg merke til tvilen du kjenner. Alle «om» og «men» kan være indikatorer på at du egentlig ikke vil gjøre de oppofringene som måloppfyllelsen innebærer. Dette spørsmålet tester om du virkelig vil det du tror du vil.

3. Akkurat hva, hvor, når og hvordan vil du?

Finn frem så mange detaljer som mulig, det gjør målet ditt levende og setter i gang din lengsel og fantasi. Kanskje du vil konkurrere vanskelig dressur (hva) internasjonalt (hvor) om ti år (når) med minst 60 % i snittresultat (hvordan).

4. Når du har oppnådd målet, hvordan kjenner du deg? Hva ser og hører du inni og utenfor deg selv?

Tenk deg inn i hvordan det kjennes når du har oppfylt målet ditt. Jo flere detaljer desto bedre. Svarene trigger fantasien og hjelper deg å forankre og ha tro på ditt mål.

5. Hva kommer du til å gjøre for å oppnå ditt mål?

Nå er du framme ved selve planleggingen. Skriv en liste over noe du kan påvirke for å komme nærmere målet. Skriv gjerne tidsangivelser slik at du vet NÅR du skal gjøre de forskjellige tingene.

Skriv også opp små ting som at du skal ringe og bestille privatundervisning eller at du skal trene uten stigbøyler for å forbedre sitsen din. Tenk på de ressursene du allerede har, for eksempel en god trener, bøker, videofilmer, selvfølelse, stahet med mere.