Hvordan man setter i gang hesten avhenger av hvilken type hest man har, hvor lenge den har vært på beite og om den har blitt ridd litt eller har hatt helt fri. Generelt kan man si at hesten ikke rekker å miste så mye kondisjon og muskelmasse om den har vært på beite i seks uker eller kortere tid, og igangsettingen kan derfor gå litt fortere.

Selvfølgelig varierer det fra hest til hest, akkurat som oss mennesker er det forskjellig hvor fort vi kommer i og mister kondisjonen. Man bør likevel tenke på å ta det rolig i begynnelsen for å vende ledd og sener til den økende belastningen.

Sett opp en plan - og følg den

Begynn med å sette opp en treningsplan eller et igangsettingsskjema før du henter hjem hesten fra beitet. Har du planlagt stevner som det bør tas hensyn til? Skal du ut å konkurrere bør hesten settes i gang senest seks uker før det første stevnet.

Begynn i skritt

Begynn med å skritte hesten. Øk lengden på skritteturen suksessivt til du er oppe i en times skrittetur om dagen. Deretter legger du inn korte travøkter, som også skal økes suksessivt.

Ri gjerne i skogen, klatre og gå over stokk og stein, det trener både styrke og smidighet.

Roadwalks

Noe som får opp kondisjonen, men som også styrker ledd og sener, er lange økter i lavt tempo og på variert underlag. Ikke minst er hardt underlag styrkende for ledd og sener, men det gjelder å ri på rett måte om man for eksempel skal trave på asfalt.

Om du skal ri på hardt underlag, tenk på:

  • Å begynne med korte økter for å suksessivt styrke sener og ledd.
  • Hestens hover skal være godt vedlikeholdt og skodd eller verket ordentlig. Si gjerne til hovslageren at du planlegger å trene en del på hardt underlag.
  • Bruk gjerne benbeskyttere så senene får støtte.
  • Hesten må ris i balanse, slik at den bærer seg på rett måte og den skal ris i et rolig tempo.

Å jogge hesten og variere mellom rolig trav og skritt er en utmerket treningsform, også hester i konkurranseform har godt av det. Å være ute i to-tre timer er ikke noe problem for en hest i god grunnkondisjon. Det er viktig å variere underlaget.

Lytt til hesten

Etter to-tre uker med skritt og trav kan man etter hvert begynne å jobbe på banen igjen. Begynn rolig og med korte økter. Legg stor vekt på løsgjørende arbeid og øk presset etter hvert. Lytt til hesten, den kan gjerne bli svett, men ikke helt ferdig.

Selvfølgelig skal man alltid følge med på hestens allmenntilstand, men under igangsettingen er dette spesielt viktig at man passer på. Hesten skal for eksempel få tilbake normal pust innen rimelig tid etter en treningsøkt.

Bena må visiteres før og etter trening for å følge med på at ikke en sene eller et ledd har blitt overanstrengt. Kjenner du den minste lille reaksjon i benet så må du ta det roligere igjen. Kjøl gjerne bena etter ridning. Hesten kan også bli støl etter de første treningene på sprang- eller dressurbanen og da kan det være lurt å legge inn et par dager med bare skritt i skogen, eller lettere jogging.

Alternativ til ridning

Tømmekjøring er et bra alternativ til ridning, ikke bare under igangsettingsperioden men også resten av året. Hesten får trene uten rytterens tyngde og rytteren får mulighet til å se hvordan hesten beveger seg.
Legg gjerne inn en økt eller to i uken under igangsettingen, når skrittefasen er overstått. Tenk på å ikke ha for lange økter.

Øke kraftfôret

Det behøver kanskje ikke å nevnes, men jo mer hesten arbeider, desto mer kraftfôr trenger den, blant annet for å bygge muskler. Få gjerne hjelp av en fôrrådgiver om du er usikker på hva din hest burde spise.