Trene for premiering og kvalitetsbedømmelse

Å vise opp en hest for hånd er en kunst i seg og krever en hel del forberedelser. Bruk sommermånedene til å friske opp samspillet mellom hest og viser. Er du urutinert kan du med fordel ta hjelp ab en rutinert instruktør. å komme dårlig forberedt er en dårlig ide, konkurransen kan være tøff.

Din hoppe på hingstestasjon

Om hoppa har føllet tidligere bør du kontrollere hennes gynekologiske journal fra i fjor i god tid før neste bedekning. Fortell hingsteholder og veterinær om eventuelle problemer rundt brunsten, samt tidligere behandlinger og inngrep. Det er lurt å skrive ned slike fakta, de kan komme til nytte ved senere tilfeller.

Konkurranseturer krever tilpasset fôring

Under lengre konkurranseperioder utsettes hesten for en kombinasjon av stress og mye stilleståing. For å forebygge krysslammelse kan du minske mengden kraftfor rett før og under selve reisen. Forsøk å gi hesten mulighet til mosjon under lengre reiser. Å lade opp hesten med økt mengde kraftfôr før den skal prestere,for deretter å utsette den for lange transporter, kan få store og alvorlige konsekvenser.

Rengjør stallen

En effektiv rengjøring av stallen bør gjøres minst en gang i året. Glem ikke at ventilasjonsfiltre samler masse støv og andre partikler. Bruk høytrykksspyler og et desinfeksjonsmiddel. Rådfør deg med veterinær hvis du er usikker.

Vann, salt og mineraler

Hesten din skal ha fri tilgang til vann og salt. Ekstra viktig er det under den varmeste tiden på året når hesten under arbeid og svetter mye. En hest som veier 500 kg drikker normalt 50 liter vann om dagen, det vil si ca 10 % av sin kroppsvekt. Ved trening i varmen, for eksempel ved konkurranse, så kan vannbehovet raskt fordobles! Pass derfor på at hesten din drikker rikelig.

Vær nøye med å skure vannkar som du har i hagen eller i boksen. I varmen vokser det raskt organismer som ikke er bra for hester. Salt styrer hestens tørst, og det er derfor viktig at hesten får i seg tilstrekkelig med salt. Ved normal trening klarer hesten seg oftest med en saltsten, men hester som brukes i konkurranser må få tilsatt ekstra salt i fôret. Husk på å gi mineraler også når hesten går på beite. Det finnes mineraler i pelletsform, som du enkelt kan gi hesten når du kontrollerer den på beite.

Stell av beite

Det er vikitg å ta godt vare på beitene. Områder som hesten ikke beiter på bør klippes. Avføring fjernes eller spres slik at parasittegg dør ved solens innvirkning. Stell av beite har også en annen positiv effekt, ettersom larver til visse parasitter sitter fast på gresstrå.

 


 

Agrias hestekalender:

Agrias hestekalender inneholder 12 deler som gir deg aktuelle tips og råd hver måned. For å ta del av alle, se linkene under:

Hestekalender Januar
Hestekalender Februar
Hestekalender Mars
Hestekalender April
Hestekalender Mai
Hestekalender Juni
Hestekalender Juli
Hestekalender August
Hestekalender September
Hestekalender Oktober
Hestekalender November
Hestekalender Desember