Regn og fuktighet

Hovens horn mykes som følge av lange regnperioder og hvis hesten går på et fuktig og skittent underlag. Noen hester blir ømfotet hvis hornet blir mykt og løst, og dette behandles i all hovedsak ved at hesten skos. Det hender at man også må gjøre dette på unghester og hester som normalt ikke bruker sko. Hesteskoen beskytter nemlig sålen.

Hvis det trenger seg skitt og leire gjennom sømhullet og opp i hoven, kan det dannes en hovbyll. Hvis hesten din viser diffuse symptomer og til tider er halt over en lengre periode, anbefaler vi at du får en veterinær til å undersøke hesten din. Hvis det er en hovbyll må denne lokaliseres og skjæres opp, slik at den kan tømmes. Hvis dere ikke finner en mistenkt hovbyll, kan man gjennom våtvarmende omslag få den til å modne og dermed blir den lettere å finne.

Behandling av sopp

Ved mye fuktighet kan det også oppstå sopp. Denne setter seg typisk i kronranden og/eller kodebøyene. Den behandles ved at man vasker rent med mild såpe. Du kan også bruke et sopp- og bakteriedrepende preparat. Husk å unngå å bruke sterke midler (som jodopax) i kodebøyen, det er altfor sterkt for den tynne huden. Etter nøye rengjøring kan du legge på kortisonsalve.

Ps. Det finnes også andre årsaker til sopp enn fuktighet, blant annet stress og fôrbytte.

Hestesko som faller av

Det at hesten mister skoene er et annet vanlig problem som kan dukke opp om høsten. Skoene suges helt enkelt av i leiren og mange ganger kan hornet samtidig rives i stykker. Hvis hoven blir så sprukket at det er vanskelig å feste sømmen tilfredsstillende, får man prøve å la hesten gå barfotet en periode og gjerne gi biotintilskudd for å stimulere hornveksten.

Kilde: ”Hästveterinären - 200 frågor och svar om hästars hälsa och sjukdom" av Charlie Lindberg og Ingrid Andersson.