Hvordan merker jeg at hesten er syk?

  • Hestens prestasjonsevne reduseres
  • Hesten begynner å hoste
  • Hesten får neseutflod
  • Respirasjonsfrekvensen øker (normal pustefrekvens under hvile er 8-16 pust per minutt)
  • Respirasjon blir anstrengt, fremfor alt utpustingen
  • Hesten kan gå ned i vekt

Det første symptomet på COPD er nedsatt prestasjonsevne. Hesten kan ellers virke helt frisk. Hvis man ikke anstrenger hesten sin så mye, kan man derfor lett overse symptomene.

Etter hvert kommer hosten. I begynnelsen hoster hesten fremfor alt så fort man har begynt å ri en runde, eller når man begynner å trave eller galoppere.

Ved lengre fremskredne tilfeller hoster hesten hele tiden. Man pleier også å merke at hesten blir kortpustet etter kort tid. Visse hester har forhøyet respirasjonsfrekvens også under hvile (normal pustefrekvens under hvile er 8-16 pust per minutt).

Riding i støvete miljøer, i et støvete ridehus eller på en tørr ridebane kan også føre til at hesten hoster. Andre tilfeller der man ofte merker hostingen er når det fôres med fôr som inneholder støv eller mugg, eller når man koster i stallen og det støver når hesten står inne.

Væromslag er en annen utløsende faktor, fremfor alt når det blir fuktigere ute. Mange hester som hoster, er symptomfrie i sommerhalvåret og blir syke om høsten. En forkjølelse som ikke gir seg kan også være et tegn på COPD.

Hva skal jeg gjøre?

Kontakt veterinær! Det er viktig at hesten undersøkes av en veterinær slik at riktig diagnose kan fastsettes og riktig behandling igangsettes. Behandlingen hjelper hesten til å bli bedre ved at symptomene reduseres.

Utehage

La hesten være ute så mye som mulig. Å plassere hesten i uteboks eller la den gå på utegang er gode alternativer for ømfintlige hester. Et annet tips er å la hesten få en boks med stor takhøyde.

Stallmiljø

La ømfintlige hester stå i den delen av stallen som er best ventilert. Unngå det hjørnet som ligger lengst inn. Pass på at ventilasjonen fungerer og ikke tettes til for at stallen skal blir varmere. Hvis det er store problemer med ventilasjonen bør man kontakte en spesialist.

Strømaterialer

Bruk et strømateriale som ikke støver eller inneholder mugg, for eksempel torv eller opprevet papir. Det beste er om alle i stallen bruker det samme materialet, men det kan rekke med at man bytter kun for den ømfintlige hesten.

Fôring

Alt fôr må være av god hygienisk kvalitet. Hvis man er usikker på kvaliteten kan man sende inn en prøve for analyse i et laboratorium. For å unngå at høyet støver kan man bløtlegge det en stund (10–15 minutter) før man gir det til hesten. Det bør dog ikke ligge for lenge i bløt fordi viktige næringsstoffer da kan bli borte. Et annet alternativ er å fôre med høyensilasje eller ensilasje. Bløtlegg også alt kraftfôret.

Stell av hesten

Unngå å koste i stallen når hestene er inne. Hvis man må gjøre det bør man vanne gulvet først, slik at risikoen for støv reduseres.

Bytt stall

Hvis man har iverksatt alle tiltakene ovenfor og hesten ikke blir bedre, bør man bytte stall. Selv i tilsynelatende friske staller kan det være noe som hesten reagerer på.

Handle raskt

Det er viktig å iverksette tiltak for å redusere faren for kroniske lungeforandringer. Jo raskere man lykkes med å få bukt med symptomene, jo bedre er prognosen.

Må gjøres:

  • Kontakt alltid veterinær for å diskutere symptomene hesten din har. Det er viktig å stille riktige diagnose og sette igang riktig behandling tidlig.
     
  • Følg rådene fra veterinæren nøye.
     
  • La hesten være ute så mye som mulig.
     
  • Har du mulighet - bruk uteboks.
     
  • Pass på at stallmiljøet er godt.
     
  • Bruk et strømateriale som ikke støver, for eksempel torv eller opprevet papir.
     
  • Pass på at fôret er av god hygienisk kvalitet, og bløtlegg alt grovfôr.
     
  • Hvis ikke noe annet fungerer – bytt stall.

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren undersøker hesten for å kunne stille riktig diagnose. Hvis det mistenkes allergi er hestens sykdomshistorie interessant. Derfor er det viktig at du som hestens eier kan gi en god beskrivelse av hvordan symptomene viser seg.

Veterinæren undersøker for eksempel om det finnes tegn på at symptomene som hesten viser kan være forårsaket av noe annet, for eksempel en infeksjon med virus eller bakterier, eller om det er en allergi som forårsaker sykdommen. Videre kontrollerer veterinæren om det renner av nesen til hesten, om den har feber. Man kjenner på lymfeknutene mellom hesten ganasjer for å se om de er hovne eller ømme, forsøker å provosere frem hoste ved å trykke hesten over strupehodet, hører på hjertet og lunger, kontrollerer pustefrekvensen og hvordan hesten puster. Om nødvendig tas en blodprøve.

Hvis veterinæren har tilgang til fiberendoskop undersøkes luftveiene også på innsiden.

Ettersom COPD forårsaker betennelse i luftrørene, slimdannelse og at de små luftrørene i lungene trekker seg sammen, kan man gi medisin som motvirker betennelsen, løser opp slimet og utvider luftrørene.

Les mer om COPD:

 

COPD - kronisk obstruktiv lungesykdom

Hvordan forebygger jeg COPD?

Rehabilitering og ettervern