Symptom på mugg

  • Sårskorper i kodeleddene
  • Varme
  • Hevelse
  • Rødhet
  • Ømhet
  • Halthet


Det sikreste tegnet på mugg er sårskorper i kodeleddet, i blant blir området også varmt og hovent på grunn av infeksjonene som sprer seg.

Hva som forårsaker mugg

Huden er en beskyttelse mot uønskede organismer, men beskyttelsen kan ødelegges hvis huden blir fuktig og/eller sår. Den fuktige, skadede huden blir lett infektert av bakterier. Huden i kodeleddene er tynn og området er derfor ekstra utsatt. Symptomene på mugg er sårskorper i kodeleddet. Varme, ømhet, hevelse og rødhet forekommer også. Kraftig forekomst av mugg kan forårsake halthet.

Følger av mugg

Hvis mugg ikke blir behandlet i rett tid kan den spre seg. Hvis den sprer seg oppover og rammer pipa kalles det rasp. En vanlig komplikasjon er da lymfangitt. Lymfangitt innebærer at lymfekjertlene i hesten blir inflammerte. Lymfeårene transporterer vanligvis bort væske fra vevnaden. Ved en inflammasjon i lymfekjertlene fungerer ikke dette. Da samles det væske i hestens ben, som deretter hovner kraftig opp. Tilstanden kan bli kronisk hvis den ikke behandles i rett tid. Hesten vi i det tilfellet få det man kaller elefantben.

Hvordan påvirkes bruksegenskapene? Det kan gå så langt at hesten blir halt av muggen, på grunn av at det gjør vondt i sårene og at huden strammes pga hevelsen. Så lenge hesten ikke har vondt eller viset halthet så gjør det bare bra at den får bevege seg som vanlig. Hvis hesten er hoven i bena pleier hevelsen å gå ned hvis hesten får bevege seg. Hvis hesten har vondt og er halt har det gått så langt at du bør ha kontaktet en veterinær, det er altså på høy tid å gjøre det nå!

Hvordan forebygger man mugg?

Hestens fysiologi

Hestens hovskjegg er til for å beskytte kodeleddet mot skitt og fuktighet, men det er ikke alltid slik at hester med mye hovskjegg har bedre beskyttelse. Dette er individuelt. Undersøk kodeleddene daglig for mugg, og hold området rent og tørt. 

God bokshygiene er viktig for at hesten ikke skal få mugg. Strøet bør være rengjort ordentlig minst en gang om dagen hvis hesten går ute på dagtid, står den inne f.eks. på grunn av bokshvile beordret av veterinær, bør det rengjøres minst to ganger per dag.

Fôr

En allergisk reaksjon fra fôr eller strø kan gi opphav til mugg. Det kan være vanskelig å forutsi, men det er bra å vite hvis man ikke finner noen annen årsak. Oftest kan allergiske reaksjoner gi utslag i forskjellige ting.

Bruksområde for hesten

Hva hesten brukes til har ingenting med mugg å gjøre. Hesten kan for eksempel ikke få mugg fordi den ris for mye. Derimot kan belegg (beskyttelse som festes rundt kodeleddet for å f.eks. beskytte mot balletramp) være en årsak til mugg. Det kommer lett inn grus og sand som gjør at hesten kan få gnagsår på kodeleddet. Grusen og sanden skitner til skrubbsåret og mugg oppstår på grunn av at sårene infekteres.

Å tenke på:
  • Hold kodeleddene rene
  • Spyl gjerne av gjørmete bein.
  • Forsøk å holde luftegårdene tørre og gjørmefrie.
  • Spyl av bena på en hest som har gått på saltet underlag.
  • Møkke minst en gang om dagen.
  • Kontrollere at hesten ikke får gnagsår av boots/beinbelegg

Tegn på at hesten er syk

Det sikreste tegnet på mugg er sårskorper i kodeleddene. Iblant blir området varmt, ømt og hovent. På upigmenterte ben kan man også se at huden er litt rød.

Egenbehandling

  • Vask med en mild parfymefri såpe, f.eks. Lacktacyd og myk opp sårskorpene så de detter av mens du vasker. Ettersom bakteriene sitter under skorpen er det viktig at skorpene detter av så man kan vaske under. Vær nøye med å skylle bort all såpen.
  • Tørk forsiktig, men nøye, med noe mykt og rent, helst et håndkle.
  • Smør inn de tørre kodeleddene med mykgjørende salve. Vanlig matolje fungerer også bra!
  • Hvis muggen ikke blir bedre etter ca tre dager med behandling og/eller blir verre kan det være fint å vaske med Hexocil, som er en desinfiserende sjampo. Følg anvisningen på pakken.
  • Hvis muggen fortsatt ikke vil gi seg så er det på tide og kontakte veterinær.
  • Man kan synes at mugg er en uproblematisk greie, men den kan stelle til store problemer hvis den ikke håndteres riktig. Nøl ikke med kontakte veterinæren hvis man ikke ser noen forbedringer etter en ukes egen behandling. Går det for langt kan hesten får kronisk lymfangitt.

Hva gjør hesteveterinæren?

Hvis ikke man får bort muggen på hesten er det viktig at man kontakter en veterinær innen det går gå langt at hesten får lymfangitt (betennelse i lymfekjertlene på bena som gir en kraftig hevelse av benet).

Veterinæren undersøker hesten og vil etter behov sette i gang behandling med antibiotika. Det kan være i form av å smøre salve direkte på huden som er angrepet. I mer alvorlige tilfeller gis antibiotika med sprøyte rett i halsmuskelen eller som pasta i munnen. Om hesten har fått lymfangitt brukes antiinflammatorisk medisin. Veterinæren kan også ta prøve fra den skadede huden for å foreta en analyse. Prøven vil eventuelt vise hva som er årsaken til muggen så man kan gi hesten rett type antibiotika

Har hesten fått mugg kan det være viktig å tenke igjennom sine rutiner. Man må prøve å finne årsaken til at hesten fikk mugg, har den fått det en gang får den det lettere igjen senere.

Ting å tenke gjennom:
  • Hvor nøye man undersøker kodeleddene.
  • Hvor gjørmete luftegården er og kan man eventuelt utbedre det.
  • Om hesten har vært ute på saltet underlag uten at beina har blitt spylet av etterpå. Om det blir gjort ordentlig rent i boksen til hesten minst en gang om dagen.
  • Om hesten har spist noe den kan ha fått allergisk reaksjon av