Du kan også utnytte de mørke timene på en konstruktiv måte – for eksempel ved å planlegge fôringsrutiner for stallen.

Liten magesekk – mange måltider

Hestens magesekk er liten i forhold til dyrets kroppsvolum, og føden tilbringer ganske kort tid der. Man kan nesten si at hesten egentlig er skapt for å spise uavbrutt. Derfor er det viktig at den får mange måltider i løpet av dagen. Hester som står på stall, og som har fri tilgang til fôr, bruker 8–16 av døgnets timer til å spise. Det er viktig at du husker dette når du fastsetter fôringsrutiner for stallen.

Det avvendte føllet

Et avvendt føll skal oppholde seg utendørs så mye som mulig – og ingenting kan erstatte utegang i flokk. Har du kun ett årsføll, bør du etter atskillelsen forsøke å organisere oppstallingen og eventuelt ta imot en eller flere lekekamerater til føllet eller sette det bort til en oppdretter med flere føll.

På tide å sjekke tennene

Hvis hestens tenner fungerer dårlig, kan den ikke, som oss mennesker, velge et mer lettfordøyelig kosthold. Dette viser hvor viktig det er å sjekke hestens munn med jevne mellomrom. Den vanligste årsaken til problemer er skarpe bitt. Ved slitasje dannes skarpe emaljekanter som skjærer seg inn i bløtvevet i munnhulen. Dette kan løses ved å få en veterinær til å slipe ned den skarpe kanten.

Tannfellingen er først ferdig i den andre halvdelen av hestens fjerde leveår. Noen ganger blir melketennene sittende som "hatter" over de nye, fremvokste tennene, noe som kan føre til betennelse. Vær oppmerksom på eventuelle tyggemerker på krybben. Avføringen skal ikke inneholde hele, utyggede havrekorn.

Uttørking av hovene – et stort problem

Mange erfarne veterinærer og hovslagere har påpekt at uttørking av hovene er et stort problem i moderne hestehold. Hornlaget blir hardt og sprøtt, noe som øker risikoen for sprekker i hoven. Utegang i variert terreng er den beste medisinen. Omslag med leire som har som mål å holde på fuktigheten, er et godt hjelpemiddel. Det er viktig at hovhygienen er god, hvis ikke, kan det lett oppstå infeksjoner i kodene og i sprekker i hovene.

Glem ikke refleksene!

I den mørke årstiden trenger ryttere, kusker og hester all den hjelpen de kan få for å synes. Bein- og halsreflekser på hesten og en refleksvest på deg selv er en billig og effektiv måte å få bilister til å oppdage dere allerede på et tidlig stadium. I mørket oppdages ekvipasjer ofte altfor sent, og ulykker kan derfor lett oppstå!

 


 

Agrias hestekalender:

Agrias hestekalender inneholder 12 deler som gir deg aktuelle tips og råd hver måned. For å ta del av alle, se linkene under:

Hestekalender Januar
Hestekalender Februar
Hestekalender Mars
Hestekalender April
Hestekalender Mai
Hestekalender Juni
Hestekalender Juli
Hestekalender August
Hestekalender September
Hestekalender Oktober
Hestekalender November
Hestekalender Desember